Köszöntő

Tisztelt Érdeklődő!

A világ több ezer tudósa egy világméretű összefogás keretén belül 60 éve dolgozik azon, hogy olyan szerkezetet alkosson, amely magfúzió felhasználásával energiát képes termelni. A példa előttünk van, hiszen a Nap hidrogén atomok fúziójával termeli energiáját évmilliárdok óta. Európában az EUROfusion konzorcium koordinálja azokat a kutatásokat, melyek keretén belül kétezer tudós és mérnök közösen dolgozik a probléma megoldásán. Magyarországon az Energiatudományi Kutatóközpont   koordinálása alatt ― a világ nagy kutatóintézeteivel szoros együttműködésben ― mintegy 50 ember járul hozzá ehhez az erőfeszítéshez.

A fúziós energiatermelés megvalósításának tervezett lépéseit az európai fúziós útiterv írja le. A fő akadályokat ma már nem annyira az elvi, sokkal inkább a technológiai nehézségek (például a megfelelő szerkezeti anyagok kiválasztása, a plazma vezérlése) jelentik. Az utóbbi ötven évben egyre fejlettebb kísérleti berendezések születtek, teljesítményük gyorsabban növekedett, mint ahogyan a számítógépek számítási kapacitása ma növekszik. Mégis még rengeteg problémát kell megoldani, hosszú utat kell bejárni, amíg a végcélig eljutunk.

A fúziós energia kiaknázásához vezető út következő lépése az ITER nevű kísérleti fúziós reaktor, mely a dél-franciaországi Cadarache-ban épül és a 2030-as években remélhetőleg demonstrálja ipari mértékű teljesítmény termelését fúziós reaktorban. A szükséges további berendezések felépítési idejét és a kísérleteket figyelembe véve ma úgy tűnik, hogy valamikor a XXI. század második felének elején indul be az első olyan fúziós erőmű, amely energiát ad majd a hálózatba.

Dr. Zoletnik Sándor

Az Eurofusion konzorcium magyar koordinátora