Az ITER építése késést szenved

Az ITER építése késést szenved

Az ITER vákuumkamra első 1/9 szegmensére 2022-ben felszereltek minden alkatrészt és beemelték a végleges helyére. Sajnos ez után derült ki, hogy ezeknek a hatalmas acél szerkezeteknek a hegesztési felületei nem elég pontosak és az erre a célre épített robot nem képes elvégezni a hegesztéseket, amivel a 9 darabot egy gyűrűvé lehetne formálni. E miatt a kész szegmenst ki fogják emelni és a helyszínen javítani fogják a már elkészült másik 2 szegmenssel együtt. Mivel a vákuumkamra az elsődleges nukleáris határ, az eljárásokat a francia nukleáris hatóságnak kell bevizsgálni és engedélyezni, ami jelentős ideig tarthat és tovább növeli a késést. Időközben a hideg alkatrészeket a könyezeti hősugárzástól védő hőpajzsok hűtőcsövein is szivágrást találtak, ezért javítani kell őket.

Az új ITER igazgató, Pietro Barabasci irányításával egy nemzetközi munkacsoport áttekintette a késések következményeit, és javaslatot tett az ITER módosított üzembe helyezési és tesztelési menetrendjére annak érdekében, hogy a nagyteljesítményű üzem minimális késést szenvedjen. A javaslatot az ITER tudományos tanácsa tárgyalja és majd az ITER Council fogja jóváhagyni.

Itt olvasható még egy részletes cikk a témában:

https://telex.hu/tudomany/2023/06/27/iter-fuzios-eromu-keses-koltsegek-covid-19-orosz-ukran-haboru-francia-nuklearis-biztonsagi-hatosag-hibak

 

Toroidális tér tekercsek az ITER összeszerelő csarnokában 2023 májusában